Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is de bekendse tak van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). TCG is een medisch systeem waarmee Chinese artsen al meer dan 4000 jaar diagnoses stellen, gezondheidsklachten genezen of verminderen en voorkomen dat deze ontstaan. In de TCG maken artsen gebruik van acupunctuur, Chinese massage, vacuümtherapie (cupping), voedingsadvies en kruidentherapie.

Verstoring energie-evenwicht

Volgens TCG stroomt er energie door ons lichaam via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen).Op deze meridianen bevinden zich acupunctuurpunten die gebruikt worden om de energie te beïnvloeden. Gezondheidsklachten ontstaan volgens TCG door een verstoring van het energie-evenwicht in het lichaam.

Klachten verhelpen met acupunctuur

Een verstoring kan van binnenuit je lichaam komen, of het gevolg zijn van factoren buiten je lichaam. Een ongezonde levensstijl bijvoorbeeld, of voortdurende stress en een tekort aan slaap. Door naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten te prikken is het mogelijk om  klachten goed te verhelpen.

Inzicht in je ziekteproces

De keuze van de behandeling hangt niet alleen af van de ziekte maar ook van de zieke zelf. Je kunt je ziekte als alleen maar zinloos en pech beschouwen. Of je kunt het zien als een minder aangename manier om je duidelijk te maken dat je misschien iets in je leven  moet veranderen.

Muisarm

Stel, je hebt een muisarm. Je kunt er dan voor kiezen om gewoon door te werken, alles bij het oude te laten en pijnstillers te slikken. Maar pijnstillers kunnen  allerlei vervelende bijwerkingen geven. Daarom is een acupunctuur- of laserbehandeling ook een mogelijkheid.

Je levensstijl aanpassen

Maar dat heeft wel consequenties. Acupunctuur alléén biedt in dit soort gevallen namelijk geen perspectief op verbetering. Ook je levensstijl en de manier waarop je met je ziekte omgaat zijn belangrijke voorwaarden voor herstel. Je kunt dus niet op de oude voet doorgaan. Vanzelfsprekend laat Sentebibu je hierbij niet in de kou staan en proberen we je zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden bij dit soort veranderingsprocessen.