Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is de bekendse tak van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). TCG is een medisch systeem waarmee Chinese artsen al meer dan 4000 jaar diagnoses stellen, gezondheidsklachten genezen of verminderen en voorkomen dat deze ontstaan. In de TCG maken artsen gebruik van acupunctuur, Chinese massage, vacuümtherapie (cupping), voedingsadvies en kruidentherapie.

Verstoring energie-evenwicht

Volgens TCG bevindt zich in het menselijk lichaam energie die via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam stroomt. Op deze meridianen bevinden zich acupunctuurpunten die gebruikt worden om de energie te beïnvloeden. Gezondheidsklachten ontstaan volgens TCG door een verstoring van het energie-evenwicht in het lichaam.

Klachten verhelpen met acupunctuur

Een verstoring kan van binnenuit het lichaam komen, of het gevolg zijn van factoren buiten het lichaam. Een ongezonde levensstijl bijvoorbeeld, of voortdurende stress en een tekort aan slaap. Door naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten te prikken zijn klachten goed te verhelpen.

Inzicht in uw ziekteproces

De keuze van de behandeling hangt niet alleen af van de ziekte maar ook van de zieke zelf. Iemand kan zijn ziekte alleen maar als zinloos en pech beschouwen of er zich van bewust zijn dat de ziekte op een soms onaangename manier duidelijk maakt dat er iets moet veranderen.
Lees meer

Uw levensstijl aanpassen

Een voorbeeld. U hebt een muisarm. U kunt doorwerken, alles bij het oude laten en pijnstillers slikken. Pijnstillers kunnen echter allerlei vervelende bijwerkingen geven. U kunt ook voor een acupunctuur- of laserbehandeling kiezen. Maar dat heeft wel consequenties. U kunt niet op de oude voet doorgaan. Acupunctuur alléén biedt in dit soort gevallen geen perspectief op verbetering. Ook uw levensstijl en de manier waarop u met uw ziekte omgaat zijn belangrijke voorwaarden voor herstel. Sentebibu ondersteunt en begeleidt u ook bij dit soort veranderingsprocessen.